Salam Maal Hijrah 1443H

Coretan Hidup

Ummah Rabbani Negara Harmoni

10 Aug 2021 11:15 PM

Alhamdulillah hari ini kita sudah masuk tahun baru mengikut kalendar Islam.

Kenapa umat Islam menyambut Maal Hijrah ?

Sambutan Maal Hijrah yang disambut oleh seluruh umat Islam bukan sekadar sambutan tahun baru bahkan mempunyai sejarah yang sangat istimewa.

Kalendar Islam dicipta pada zaman pemerintahan Khalifah Umar Alkhatab. Bulan-bulan Islam seperti muharam, safar, rabiul awal dll sememangnya sudah lama wujud sejak zaman rasulullah, bahkan mungkin wujud sebelum kelahiran rasulullah lagi. Cumanya hanya ada bulan je tapi tiada tahun (tak tahu kenapa).

Menurut riwayat, semasa pemerintahan Khalifah Umar Alkhatab, gabenor Iraq ketika itu, Abu Musa al-Ash'ari menulis kepada Umar:

"Surat-surat sampai kepada kami dari Amirul Mu'minin, tetapi kami bingung bagaimana menjalankannya. Kami membaca sebuah dokumen tertanggal Sya'ban, namun kami tidak tahu ini untuk tahun yang lalu atau tahun ini." (Syaikh Abdurrahman al Jabarti, 1825)[1].

Maka untuk memudahkan dan melicinkan pentadbirannya, Khalifah Umar mencipta kalender dengan meletakkan tahun[2]. Khalifah Umar memilih tahun peristiwa hijrah rasulullah dan umat Islam sebagai permulaan tahun dalam kalendar Islam

Kenapa peristiwa hijrah rasulullah dipilih sebagai tahun pertama kalendar Islam ?

Peristiwa penghijrahan rasulullah dan umat Islam dari kota Mekah le kota Madinah merupakan satu sejarah yang amat istimewa kerana ia merupakan satu permulaan dakwah Islam secara besar-besaran.

Kehadiran rasulullah dan umat Islam Mekah disambut meriah oleh penduduk Madinah.

Nota Kaki

  1. ^ https://www.iloveborneo.my/cerita-menarik-dari-borneo/sejarah-di-sebalik-awal-muharram-bermulanya-tahun-baru-dalam-kalendar-islam/
  2. ^ https://www.al-habib.info/kalender-islam/sejarah.htm

Apa Komen Anda

  • E-mail anda hanya digunakan untuk pengintegrasian bersama Gravatar.com, tidak akan dipaparkan, dihebahkan, atau dijual kepada pihak ketiga
  • Dilarang komen yang menyentuh sensiviti mana-mana agama, bangsa dan negara.
  • Dilarang melakukan spam, beriklan dan komen di luar tajuk