Faezil Aidil
Salam, Nama Saya

Faezil Aidil Jamian

Saya seorang

Graduan Universiti Kebangsaan Malaysia dalam bidang Teknologi Maklumat (Multimedia). Mempunyai pengalaman 18 tahun dalam bidang teknologi maklumat

Siapa Saya

Kenali Saya

Hai, nama saya Faezil Aidil dan saya seorang pengaturcara PHP

Berumur 42 tahun, berasal dari Johor Bahru, merupakan anak sulung daripada 6 adik beradik, anak kepada pasangan Haji Jamian Giman dan Hajah Saerah Yasar.

Telah bertunang dengan Khairun Najwa pada 15 Disember 2018 dan bernikah pada 22 Mac 2019.

Pendidikan

Mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Rinting, Sekolah Kebangsaan Kompleks UDA dan Sekolah Kebangsaan Bandar UDA (2), Johor Bahru dan kemudian bersekolah menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Tasek Utara dan Sekolah Menengah Sains Johor. Mendapat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Teknologi Maklumat daripada Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi pada tahun 2004.

Kerjaya

Memulakan kerjaya sebagai Jurulatih IT di syarikat Prestariang Technology Sdn. Bhd. dan kemudian dengan BossHouse Group sebagai pengaturcara web. Kini bertugas sebagai eksekutif kanan teknologi maklumat di PIJ Holdings Sdn. Bhd.

Programming Tools

Kepakaran

Apa Saya Buat

Perkhidmatan

FTE Host

Menyediakan perkhidmatan langganan domain dan web hosting

FTE Printing

Menyediakan perkhidmatan mencetak gambar anda sendiri di mug, jubin seramik, t-shirt,kusyen dll

FTE Printing

Menyediakan perkhidmatan mencetak kad nama, flyer,brosur dll

Percetakan

Menyediakan perkhidmatan mencetak kad nama, kad jemputan, buku,fail, kepala surat, dll

FTE Health & Fitness

Pengedar berdaftar Nutrivx, pemanis semulajadi stevia tanpa gula tanpa kalori

Pengalaman Saya

Pengalaman

  • 2015 - terkini
    Eksekutif Kanan Teknologi Maklumat

    PIJ Holdings Sdn. Bhd.
  • 2014-2015
    IT Director

    IT Wall Media Berhad
  • 2010 - 2014
    Web Programmer

    BossHouse Group (M) Sdn. Bhd.
  • 2007 - 2010
    Web Programmer

    Timenet Telecommunication Sdn. Bhd.
  • 2004 - 2007
    Trainer

    Prestariang Technology Sdn. Bhd.
Hasil Kerja Saya

Portfolio

testimonials

Testimonials

Coretan Saya

Blog

18 May
Kekal Manis Tanpa Gula

Kekal manis tanpa gula ? Macam mana tu ? Bukan ke kalau nak manis memang kena letak gula ? Manis dan gula sememangnya sudah sebati dalam hidup kita. Apetah lagi sebagai rakyat Malaysia. Pagi-pagi dah layan teh tarik yang semangnya terkenal dengan kemanisan yang sangat tinggi. Tengah hari pula layan sirap bandung soda, air coke dan bermacam-macam lagi minuman yang mempunyai kandungan gula yang sangat tinggi.Hasilnya, statistik pengidap kencing manis di negara kita menjadi sangat tinggi. Nak elak kencing manis, kena tinggalkan gula. Tapi kalau tinggalkan gula, hilang lah kemanisan. Boleh hidup dengan hanya minum air tawar ? Saya tak sanggup..heheheheMaka apakah caranya untuk kita meninggalkan gula untuk hidup yang lebih sihat tetapi pada masa yang sama kekal menikmati kemanisan ?Jawapannya..... gunalah stevia sebagai pemanis Apa itu Stevia ?Stevia merupakan sejenis daun yang mempunyai tahap kemanisan 300-400 kali ganda daripada gula pasirTerdapat banyak pemanis berasaskan stevia di pasaran. Saya sudah menggunakan pelbagai jenama pemanis stevia dan kebanyakannya mempunyai persamaan iaitu mempunyai rasa manis bercampur payau.Percayakah anda kalau saya bagitau wujudnya pemanis stevia semulajadi yang tidak mempunyai rasa payau kerana mempunyai perasa buah-buahan.

07 Jan
Medsos vs Laman Web

Abad ke-21 memperlihatkan bidang teknologi maklumat dan komunikasi menjadi satu bidang yang amat penting dan mempengaruhi sebahagian besar hidup kita. Masih ingat lagi, 20 tahun dulu, sekitar akhir 1990an, manusia bertukar-tukar maklumat menggunakan sms, mel elektronik dan yang paling hangat MIRC. Kemudian, kaedah berkomunikasi semakin canggih dengan kehadiran Yahoo Group, Yahoo Mesenger, forum/board elektronik dan berevolusi kepada era media sosial seperti Friendster, MySpace, Facebook dan lain-lain. Hari ini, media sosial menjadi sangat penting, bukan sekadar berkomunikasi, bahkan menjadi platform yang kumayan untuk menjana wang. Maka timbullah satu persoalan....... perlukah lagi laman web sedangkan sudah ada platform media sosial ? Peranan sama tetapi berbeza Persamaan kedua-duanya adalah fungsi dan peranannya menyampaikan maklumat. Perbezaannya adalah, jenis dan format maklumat yang nak disampaikan. Seperti namanya, platform media sosial berperanan untuk bersosial atau berkomunikasi secara dua hala dan kebiasaannya dalam jangkamasa pendek. Contohnya, anda seorang peniaga dan ingin membuat satu promosi. Maka media sosial adalah platform yang paling sesuai. Laman web pula berfungsi untuk memberi maklumat dalam jangkamasa panjang dan kebiasaannya adalah komunikasi satu hala. Contohnya, sebagai peniaga boleh menggunakan laman web untuk memaparkan profil perniagaan, siapa diri anda, apa perniagaan anda dan lain-lain. Dengan adanya laman web, anda tidak perlu menerangkan atau menghebahkan sesuatu maklumat berulang-ulang kali. Prospek anda atau sesiapa sahaja yang inginkan maklumat daripada anda boleh merujuk dan membaca laman web anda. Takkan lah semua nak 'PM tepi' kan ? Kelebihan media sosial ia lebih mudah dikendali dan mudah diperolehi. Contohnya nak guna WhatsApp. Muat turun, daftar dan boleh terus guna. Proses tak sampai 10 minit. Kekurangan media sosial adalah perlukan komitmen yang tinggi. Yelah dah namapun media sosial takkan lah kurang bersosial pulak kan ? Selain itu, kita terikat dengan polisi dan kehendak pemilik media sosial tersebut. Mereka boleh banned atau tutup akaun media sosial kita. Mereka boleh letak syarat sesuka hati mereka walaupun kita tak suka syarat tersebut. Kelebihan laman web adalah anda tak perlu komitmen bersosial (sebab ia bukan platform bersosial). Kita juga tidak terikat dengan sesiapa kerana kita adalah pemilik laman web kita sendiri. Kita bebas untuk buat apa sahaja terhadap laman web kita dan kita yang menentukan kandungan laman web kita sendiri selagi mana tidak bercanggah dan bertentangan dengan undang2 agama dan negara. Kekurangan laman web adalah, nak menghasilkannya bukan kerja 10 minit. Perlukan masa, tenaga dan wang ringgit tetapi berbaloi lah dengan apa yang kita inginkan. Jadi, yang mana satu lebih baik ? Kenapa nak pilih salah satu sedangkan anda boleh memiliki kedua-duanya     

06 Jan
Kenali Faezil Technologies

Faezil Technologies (FTE) mempunyai 3 komponen utama :FTE HostIngin memiliki laman web sendiri ? Atau untuk perniagaan anda ? FTE Host menawarkan kepada anda langganan domain dan web hosting.FTE PrintingMenyediakan perkhidmatan mencetak gambar pilihan anda sendiri di pelbagai produk seperti mug seramik, kusyen, tshirt dan lain-lainFTE Health & FitnessMerupakan pengedar berdaftar produk Nutrivx, pemanis semula jadi stevia berperisa buah tanpa gula dan tanpa kalori

Hubungi Saya

Hubungi Saya

Lawat Saya

Country Garden Central Park,
Persiaran Aliff Harmoni Utama,
Taman Damansara Aliff,
81200 Johor Bahru

Phone

+011 1888 FAEZ

Mari Berhubung